Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Pēc nedēļas slēgs izstāžu zāli ARSENĀLS

Līdz 23. februārim ir pieejama apmeklētājiem

Laikraksts Latvietis Nr. 582, 2020. g. 17. febr.
Nataļja Sujunšalijeva -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LNMM_400pxwb

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles ARSENĀLS fasāde pirms rekonstrukcijas. FOTO Publicitātes foto.

Starptautiska laikmetīgās mākslas izstāde „Nenorunātās tikšanās“ izstāžu zālē ARSENĀLS. 2019/2020. FOTO Didzis Grodzs.

Ievas Kraules-Kūnas personālizstāde „Hot Babas“ LNMM izstāžu zāles ARSENĀLS Radošajā darbnīcā. 2019/2020. FOTO Andris Zieds.

Elīnas Vītolas projekts „Izplatītas glezniecības un sadzīves problēmas – personālizstāde“ LNMM izstāžu zāles ARSENĀLS telpās. 2019/2020. FOTO Andris Zieds.

Līdzšinējā 20. gadsimta otrās puses glezniecības kolekcijas glabātuve LNMM izstāžu zālē ARSENĀLS. FOTO Publicitātes foto.

Vēl divas nedēļas – līdz 23. februārim ir iespēja apmeklēt trīs izstādes un vairākus pasākumus, ko piedāvā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle ARSENĀLS (Vecrīgā, Torņa ielā 1) pirms tās slēgšanas rekonstrukcijai. Noslēgumā – senioru pēcpusdiena, amerikāņu mākslinieka Tailera Koburna vieslekcija par attālināto novērošanu ar ekstrasensoro uztveri, kuratoru ekskursija izstādē Nenorunātās tikšanās un radošās nodarbības skolēniem Ideju ģenerators: kā top instalācija?

Par izstādēm un pasākumiem

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra organizētā izstāde Nenorunātās tikšanās, kas iekārtota ARSENĀLA Lielajā zālē, notiek Latvijas valsts simtgades programmā un ir veltīta zinātniskās fantastikas žanra ietekmei mākslas teritorijā, ietverot gan vēsturisku izpēti, gan nākotnes scenārijus. Projekts apskata tādas tēmas kā zinātnes un tehnoloģiju progress, klases, rasu un dzimumu nevienlīdzība, koloniālisms, pievēršas aktuāliem feminisma, ekoloģijas un politikas jautājumiem.

Radošajā darbnīcā 2. stāvā personālizstādē Hot Babas Ieva Kraule-Kūna izvērš metaforisku stāstu par raganām. Savukārt Elīna Vītola, integrējot ARSENĀLA telpās projekta Izplatītas glezniecības un sadzīves problēmas – personālizstāde objektus, meklē atbildi uz jautājumu Kā kļūt par mākslinieku?

Visas trīs izstādes pavada daudzveidīga pasākumu programma. Piemēram, 13. februārī ARSENĀLS rīkoja Senioru pēcpusdienu, aicinot interesentus uz sarunām par laikmetīgo mākslu. Pēc ekspozīciju apskates gida pavadībā dalībnieki varēja radīt arī paši savu zinātniskās fantastikas stāstu. Tā bija iespēja gan paskatīties uz tehnoloģiju un kosmosa tēmām salīdzinošā aspektā (toreiz un tagad), gan pētīt laikmetīgās glezniecības savdabīgās formas, gan domāt par sociālo problēmu atklāšanos mākslā. Tai pašā dienā, 13. februārī, vakarā ar lekciju Attālinātā novērošana izstādē Nenorunātās tikšanās viesojās amerikāņu mākslinieks Tailers Koburns (Tyler Coburn, Ņujorka). Viņš runāja par savu aktuālo projektu – pētījumu par īpašu spiegošanas metodi, tā dēvēto attālināto novērošanu, kuras pamatā ir telepātija un parapsiholoģija. Lekcijā tika vēstīts par šīs metodes vēsturi un pielietojumu ASV militārajās operācijās. Stāstījums bija angļu valodā.

20. februārī plkst. 18.00 izstādē Nenorunātās tikšanās notiks ekskursija, ko vadīs viena vai dažas no kuratorēm – Solvita Krese, Inga Lāce un Andra Silapētere, paskaidrojot projekta ideju un komentējot apskatāmos darbus. Dalības maksa: ieejas biļete izstādē. Gada biļetes īpašniekiem ieeja ir bez maksas. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Līdz 23. februārim programmas Latvijas skolas soma ietvaros LNMM izstāžu zāle ARSENĀLS sadarbībā ar mākslinieci Evu Vēveri piedāvā 8.–12. klases skolēnu grupām interaktīvas radošās nodarbības Ideju ģenerators: kā top instalācija?, kuru mērķis ir iepazīstināt bērnus ar modernās, laikmetīgās un konceptuālās mākslas formu – instalāciju – un tās tapšanas procesu. Nodarbības laikā audzēkņi pēc īsas izstādes Nenorunātās tikšanās apskates attīsta savas idejas par dotajām tēmām un paši veido instalācijas. Dalības maksa 2,50 EUR no personas. Dalībnieku skaits ierobežots. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās. 9.–12. klases skolēniem laikmetīgās mākslas izstādes Nenorunātās tikšanās apmeklējums būs aizraujošs veids, kā papildināt zināšanas un prasmes vairākos mācību priekšmetos – literatūrā, vizuālajā mākslā un citos – un aizdomāties par saistošām fantastikas tēmām ārpus skolas mācību programmas. Projektā aplūkotie jautājumi skar gan kosmosa iekarojumus, kas atklājas 1970. gados radītajos Latvijas mākslinieku darbos, gan nemirstību un vispārdrošākos nākotnes scenārijus. Tāpat izstāde uzdod drosmīgus jautājumus, kas aktuāli arī mūsdienu jauniešiem: kas ir kvīru kultūra, kiborgi un mākslīgais intelekts? Atbildes meklēsim kopā ar izglītības programmu vadītājiem un mākslas vēstnešiem iepriekš pieteiktās ekskursijās. Dalības maksa: ieejas biļete izstādē + maksa par gida pakalpojumu skolēniem. Informācija par apmaksas kārtību projekta Latvijas skolas soma dalībniekiem atrodama te>>>.

Starptautiskas izstādes Nenorunātās tikšanās apmeklējums būs kā ceļojums laikā: ar īpaši sagatavoto bezmaksas ceļvedi-vārdnīcu ikviens varēs noskaidrot atbildes uz jautājumiem, ko uzdod aktuālā māksla.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs jau informējis, ka rekonstrukcijas darbu dēļ 2020. gada 24. februārī izstāžu zāle tiks slēgta. Pēdējā ARSENĀLA publiskās darbības diena pirms rekonstrukcijas uzsākšanas ir 23. februāris.

Par gaidāmo rekonstrukciju

Rekonstrukcijas mērķis ir atjaunot un saglabāt ARSENĀLA ēku, kas šobrīd atrodas ļoti sliktā tehniskā stāvoklī. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zāle ARSENĀLS ir nozīmīga kultūras vieta Rīgā, valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un klasicisma arhitektūras paraugs. Lai apturētu ēkas bojāeju, tai nekavējoties jāveic rekonstrukcijas un remonta darbi.

Pēc ēkas publiskās darbības beigšanas un atbrīvošanas no mākslas darbiem VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) uzsāks izstāžu zāles ARSENĀLS rekonstrukcijas būvdarbu pirmo kārtu. Pirmās kārtas būvdarbu laikā paredzēta ēkas fasādes atjaunošana, jumta dzegas remonts, pamatu hidroizolācijas veikšana, logu un pagraba lūku restaurācija. Šos atjaunošanas darbus plānots pabeigt līdz 2021. gada vidum. ARSENĀLA ēkas pirmās kārtas būvdarbu veikšanai iepirkuma procedūras rezultātā noslēgts līgums ar pilnsabiedrību RERE MEISTARI 1.

Vienlaikus ar 1. kārtas būvdarbiem norit 2. kārtas projektēšanas process, kas attiecas jau uz ēkas iekštelpām, un izpildes rezultātā ļaus veidot izstāžu zāli par mūsdienīgu vietu mākslas darbu eksponēšanai un sabiedrības aktivitātēm. Visu projektēšanas darbu autori ir Aldis Polis un Elita Pole, ar viņiem VNĪ ir noslēguši līgumu, un darbu paredzamais izpildes termiņš ir šā gada vidus.

Par Arsenālu

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle ARSENĀLS ir viena no lielākajām mākslas izstāžu zālēm Rīgā. Tā izvietota nozīmīgā arhitektūras piemineklī – 19. gs. 20.–30. gados krievu vēlīnā klasicisma stilā celtā muitas noliktavas ēkā jeb arsenālā, kas 1980. gadu otrajā pusē pielāgots mākslas darbu glabāšanas un izstāžu funkcijām.

Kopš izstāžu zāles ARSENĀLS atvēršanas 1988. gadā, tajā ir notikuši nozīmīgi mākslas un kultūras pasākumi: Latvijas un ārzemju mākslinieku personālizstādes, konceptuālas mākslas izstādes no muzeja krājuma, starptautiski izstāžu projekti, performances, koncerti un izglītības programmas. Šajos gados kopējais apmeklētāju skaits pārsniedzis miljonu.

Līdz šim ARSENĀLĀ glabājās arī nozīmīga LNMM krājuma daļa, kas pārstāv laika periodu no 20. gs. otrās puses līdz mūsdienām. Tajā ietilpa vairāk nekā 28 000 vienību – gleznas, grafikas darbi, skulptūras un mākslas objekti. Jau ir uzsākta šīs krājuma daļas pārvietošana uz jauno Muzeju krātuvi Pulka ielā 8, Rīgā, kur mākslas darbi radīs pastāvīgo mājvietu.

Nataļja Sujunšalijeva,
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Preses centra vadītāja



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com