Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Muzejs „Latvieši pasaulē“

Mēneša priekšmets – februāris 2020

Laikraksts Latvietis Nr. 582, 2020. g. 17. febr.
Marianna Auliciema -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LaPa-muzejs

Bungas no Latvijas roka grupas „Vecās mājas“ ASV koncerttūres 1990. gadā. FOTO Muzejs „Latvieši pasaulē“.

„Vecās mājas“ dāvina bungas ASV latviešiem Daugavas Vanagu namā Bronksā, Ņujorkā, 1990. gada Jāņu dienā. FOTO no Uģa Prauliņa personīgā arhīva.

2020. gadā ik mēnesi Rīgā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas vestibilā, apmeklētāji varēs iepazīties ar vienu priekšmetu no muzeja Latvieši pasaulē krājuma. Katrs no tiem atspoguļo kādu īpašu stāstu par latviešu dzīvi ārpus Latvijas, kas arī tiek publicēts presē. Izstādi Mēneša priekšmets 2020. gadā atbalsta Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Latviešu mākslinieki dodas pasaulē

Atmodas laikā Latvijas māksliniekiem pavērās plašākas iespējas uzstāties ārpus Padomju Savienības. Vairāki ansambļi, dzejnieki un mūziķi koncertēja ārzemju latviešu namos, dziesmu svētkos un kultūras dienās. Trimdas latvieši ar interesi vēroja un klausījās kultūras sniegumu, kas bija tapis aiz dzelzs priekškara. Tajā pašā laikā Latvijas māksliniekiem radās iespēja tuvāk iepazīt trimdas latviešus – viņu dzīvesveidu, politiskos uzskatus, latvietības izpausmes un dzīvesstāstus. Šīs tikšanās deva abpusēju emocionālu pacēlumu, izveidojās sirsnīgas attiecības starp latviešiem, ko gandrīz pusgadsimtu bija šķīris dzelzs priekškars. Daudziem trimdas latviešiem tas kļuva par pamudinājumu apciemot Latviju, kā arī Latvijas māksliniekiem meklēt jaunas iespējas koncertēt ārpus Padomju Savienības robežām.

Bungas no Latvijas roka grupas „Vecās mājas“ ASV koncerttūres 1990. gadā

Šīs bungas spēlēja progresīvās roka grupas Vecās mājas bundzinieks Tālis Gžibovskis, kad 1990. gadā devās koncerttūrē pa Amerikas Savienotām Valstīm. Latviešu centros ASV vidienē un austrumkrastā grupa spēlēja latviešu strēlnieku dziesmas. Bija arī vairāki koncerti amerikāņu publikai, kuru laikā grupas dalībnieki darbojās kā neoficiāli Latvijas sūtņi, stāstīdami par dzīvi Latvijā un tautas vēlmēm nākotnē. Šī bija grupas pirmā koncerttūre ārpus Padomju Savienības. Tūres beigās bungas tika dāvinātas ASV latviešiem. Tālis Gžibovskis atceras sirsnīgo uzņemšanu: „Šī tūre bija viena no emocionālākajām reizēm manā dzīvē.“

Marianna Auliciema,
„Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com