Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latvijas viesi vasaras nometnēs

Mācās par Austrālijas dabas spēkiem un latvietību Austrālijā

Laikraksts Latvietis Nr. 578, 2020. g. 24. janv.
Ļena Rumpe -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LAAJ

Inga vada 3x3 puduri „Spodrināsim latviešu valodu“. FOTO M. Raģe.

Mārtiņš māca bērniem, kā darboties ar nazi. FOTO Ēriks Birzulis.

Inga māca valodu „Tērvetes“ bērniem. FOTO Ēriks Birzulis.

3x3_Sarkans

TerveteBVN

Nevaru saprast, vai ar nolūku vai tīri aiz sagadīšanās, šī gada bērnu nometnes Tērvete izvēlētā tēma bija Dabas spēki. Es domāju, ka nometnes vadītājam pat prātā nebija ienācis, ka dabas spēki šogad sniegs mums tik nopietnu pārbaudījumu kā ugunsgrēkus, kuri plosās visā Austrālijā.

Šogad uz mūsu nometnēm ieradās arī palīgi no Latvijas – Tērvetes nometnes vadītāja palīgs Mārtiņš Spriņģis ieradās no Pelēkā vilka organizācijas Latvijā, bet uz 3x3 saietu bija atbraukusi latviešu valodas skolotāja Inga Laizāne. Dabas spēki bija nolēmuši mainīt Ingas plānus. Inga 30. decembrī Izglītības dienā nolasīja informācijas bagātu lekciju par pieaugušo izglītošanās iespējām ārpus Latvijas un pieejamajiem materiāliem pieaugušo apmācībai, bet tā arī netika uz brīnišķīgo Folskrīka (Falls Creek) nometni. Pusceļā uz nometni atnāca paziņojums, ka lielā daļā Viktorijas Alpu teritorijas ceļi tiek bloķēti, un nometnes vieta vairs nav pieejama. Nometnes vadība bija spiesta rīkot ārkārtas sēdi un mainīt visus plānus; braucēji no tālienes grieza apkārt savas mašīnas un brauca mājās, bet atlikušie cilvēki atrada mājvietas Melburnas Latviešu namā.

Trīs dienas Inga Melburnas Latviešu namā cītīgi vadīja latviešu valodas puduri Spodrināsim latviešu valodu, darbojās ar 3x3 saieta bērniem un mācīja latviešu valodu kā svešvalodu. Lai arī visi puduri varēja notikt kā plānoti, 3x3 saieta ģimeniskais gars, kur visi kopā ēd, kopā bauda dabu, kopj latvietību, bija pazudis. 3x3 saietu tās padome nolēma slēgt ātrāk un Ingas jauki iesākto darbību pārcelt uz Tērveti.

Tā nu Tērvetes nometnei, sakarā ar savu šī gada drošo izvietojumu, paveicās, un viņi ieguva papildu palīgu. Mārtiņam pienākumi bija zināmi jau kopš atbraukšanas – organizēt āra rotaļas un šķēršļu gājienu, mācīt tēmas par izdzīvošanu mežā, mezglu siešanu un nažu drošu lietošanu, kā arī piedalīties visā nometnes procesā, tomēr arī Inga ātri iejutās Tērvetes apstākļos.

Apbrīnoju 3x3 saieta vadītāja Artūra Landsberga izturību un pacietību, šogad pirmo reizi uzņemoties 3x3 vadītāja lomu un strādājot īpaši sarežģītos apstākļos, tāpat esmu priecīga par Ērika Birzuļa vadīto Tērvetes komandu, kuri ieradās nometnē krietni ātrāk nekā citās reizēs, lai pārbaudītu ugunsdrošību un lai visu laiku būtu modri par mūsu bērniem. Priecājos, ka viņi varēja veiksmīgi pielāgoties jaunajiem apstākļiem, izmitinot papildu cilvēkus.

Paldies par sapratni Latvijas viesiem, kuriem šis gads iesākās ar negaidītiem pārsteigumiem! Paldies LR IZM par doto iespēju šiem viesiem no Latvijas uzlabot mūsu latviešu valodas zināšanas!

Ļena Rumpe,
LAAJ Skolu/Ārpusskolas nozares vadītāja
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com