Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Latviskā nākotne Austrālijā

Laikraksts Latvietis Nr. 578, 2020. g. 24. janv.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Austrālijas latvieši arvien vairāk integrējas ar Latviju. Te brauc diriģenti, kori, lektori. Var nokārtot valsts valodas eksāmenu, un ik pa dažiem gadiem ir iespēja uz vietas atjaunot vai izņemt jaunu Latvijas pasi. Austrālijas latviešu skolēni piedalīsies XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Vasaras skola darbojas, sestdienas skolas darbojas.

Noskatoties Annas Ziedares Vasaras vidusskolas izlaidumā skolēnu kora priekšnesumu, var domāt, ka viss ir kārtībā ar latvisko nākotni Austrālijā.

Šis pozitīvais priekšstats ir pa daļai ilūzija, jo, kā zināms, latviešu valodas runāšanas un rakstīšanas līmenis nav ne tuvu tik labs, kā dziesmas varētu likt iedomāties. Tomēr ir šī pozitīvā vēlme iesaistīties latviešu sabiedrībā, kaut vai tikai tāpēc, lai varētu tikties ar draugiem un paziņām.

Tāpēc ir ļoti svarīgi izstrādāt un īstenot programmas, kuras paturēs jauniešus pie latviešu sabiedrības, un uzlabos viņu latviešu valodu. Kaunināšana kā mudinājums nav nemaz iedarbīgs, jo tādā gadījumā jaunietim ir ļoti viegli pārslēgties uz vietējo, cittautiešu sabiedrību.

Manuprāt, latviešu vēstures saprašana ir zīmīgs pamats saliedētībai, bet, diemžēl, mūsu vēstures sāpes ir grūti izprast, dzīvojot miera apstākļos. Grūti izprast kā Austrālijā, tā arī Latvijā. Tāpat kā mierīgā 1940. gada jūnija Latvijā bija grūti saprast, cik ātri visas brīvības var pazust.

Kā varam pārliecinošā veidā iepazīstināt ārpus Latvijas dzīvojošo jaunatni ar mūsu vēstures skarbo patiesību, lai rastos pietiekama spītība neļaut mūsu tautai izzust?

GN
2020. g. 24. janv.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com