Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Muzejs „Latvieši pasaulē“

Mēneša priekšmets – janvāris 2020

Laikraksts Latvietis Nr. 576, 2020. g. 14. janv.
Marianna Auliciema -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LaPa-muzejs

„Ližu“ kurpes – slēpjzābaki no Lejas Bulānas skolas. FOTO Muzejs „Latvieši pasaulē“.

Lejas Bulānas skola 2015. gadā. Latviešu celtais koka nams jau devīto gadu stāv tukšs un pamests. Foto no „Latvieši pasaulē“ muzeja krājuma. FOTO S. Laime.

Skolēnu ziemas prieki 1991. gadā Lejas Bulānā. FOTO Juris Zalāns.

2020. gadā ik mēnesi Rīgā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas vestibila apmeklētāji var iepazīties ar vienu priekšmetu no muzeja „Latvieši pasaulē“ krājuma. Katrs no izstādes priekšmetiem atspoguļo kādu īpašu stāstu par latviešu dzīvi ārpus Latvijas. Šis stāsts arī tiek publicēts ik mēnesi presē. Izstādi „Mēneša priekšmets“ 2020. gadā atbalsta Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Sals Sibīrijas latviešu ciemā

Latviešu ciems Lejas Bulāna (Hижняя Буланка) atrodas Krasnojarskas apgabala Karatūzas rajonā, skaistā Sibīrijas vietā – Sajānu kalnu tuvumā, Kebežas un Bulankas  upju krastos.

Lejas Bulānas ciems izveidojās 1858. gadā. Pirmie ciema iedzīvotāji bija luterticīgie latviešu un vācu tautības noziedznieki, kuri uz Sibīriju tika izsūtīti par dažādiem pārkāpumiem. 19. gadsimta beigās Lejas Bulāna bija lielākais latviešu ciems Sibīrijā.

2015. gadā muzejs Latvieši pasaulē viesojās Lejas Bulānā. Ciemā dzīvoja 42 cilvēki, no kuriem puse ļoti labi prata un joprojām ikdienā izmantoja latviešu valodu. Ekspedīcijas laikā bija vērojams, kā kādreiz plašais ciems, kurā reiz bija piecas apdzīvotas ielas, lēnām iznīkst. Pirms pieciem gadiem ciemā vairs nebija ne skolas, ne veikala, strādāja tikai bibliotēka, kas tolaik pildīja gan kultūras nama, gan baznīcas, gan ziemā arī medpunkta funkcijas. Satiktie ļaudis stāstīja, ka Lejas Bulāna atdzīvojas vien Vasarassvētkos un Jāņos, kad kopā sabrauc ciemu atstājušie latvieši, lai kapsētā pieminētu savus senčus, upes krastā iekurtu Jāņu ugunskurus, satiktu radus, senus draugus un kaimiņus.

„Ližu“ kurpes – slēpjzābaki no Lejas Bulānas skolas

No muzeja Latvieši pasaulē krājuma, V. Kalniņas dāvinājums. Ar šiem zābakiem pirms aptuveni 40 gadiem Lejas Bulānas skolas bērni ziemā skrēja uz ližām jeb slēpoja. Lejas Bulānas skolu savulaik cēluši vietējie ciema iedzīvotāji, tā tika atklāta 1894. gadā. Līdz 1937. gadam šeit notika mācības latviešu valodā. Pēc ilgu gadu desmitu pārtraukuma, sākot ar 1989. gadu, skolā dažus mācību priekšmetus latviešu valodā atsāka mācīt skolotāji no Latvijas. Skola kopš 2012. gada bērnu nelielā skaita dēļ ir slēgta.

Marianna Auliciema
„Latvieši pasaulē - muzejs un pētniecības centrs“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com