Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


PBLA KF piešķīrumi 2019. gadā

Atbalstīti 16 projekti

Laikraksts Latvietis Nr. 565, 2019. g. 7. nov.
Juris Ķeniņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
PBLA_KF

PBLA_KF_1

XV Dziesmu un Deju svētki Kanādā.

PBLA_KF_2

CD „Canadian Amber“.

PBLA_KF_3

„Jaunā Gaita“ rudens 2019

PBLA Kultūras fonds 2019. gadam saņēma īpaši lielu pieprasījumu skaitu. Pieprasījumus pārskatīja PBLA KF valde, un 11 nozaru vadītāji, nolemjot atbalstīt 16 projektus no ASV, Francijas, Īrijas, Kanādas, Norvēģijas, Latvijas un Zviedrijas.

Projektu vērtētāji rūpīgi un pacietīgi apsvēra iesniegto, vairākkārt nožēlojot, ka resursi neatļāva atbalstīt lielāku skaitu. Tomēr visi atbalstītie projekti saņēma vismaz pusi no komitejas locekļa atzinību.

No 16 projektiem lielāko skaitu atbalstītāju saņēma 3 pieprasījumi:

XV Dziesmu un Deju svētki Kanādā, Latvijas simtgades zīmē skanēja Toronto no 3. līdz 7. jūlijam ar 25 pasākumiem 10 telpās, un uz tiem ieradās ap 4 000 skatītāju un dalībnieku.

CD Canadian Amber, izkārtoja Toronto Latviešu Koncertapvienība Latvijas simtgades zīmē (un tās līdzdibinātāja, komponista Tālivalža Ķeniņa simtgadē). Ar atbalstu arī no Latvijas (Simtgades biroja) un Kanādas (Canadian Music Centre) iestādēm, ieraksts piedāvā 3 nozīmīgākos latviešu-kanādiešu komponistus Jāni Kalniņu, Tālivaldi Ķeniņu un Imantu Ramiņu ar solistiem pianistu Artūru Ozoliņu un vijolnieci Lauru Zariņu. Kanādas Nacionālās operas izcilo orķestri meistarīgi vadīja Māris Sirmais.

PBLA KF vienmēr ir atbalstījis mūsu kultūras dārgakmeni, rakstu krājumu kultūrai un brīvai domai Jaunā Gaita un arī 2019. gadā.

Līdzīgi, KF ir vienmēr atbalstījis Daces Aperānes vadītos jauno mūziķu meistarkursus, XIV variants ar tēmu Mūzikas interpretācija mūsdienās 2019. g. Siguldā.

Vērtētāji nolēma atbalstīt arī Otros Eiropas Latviešu kultūras svētkus (ELKS), kuri skanēja Īrijā, Dublinā no 13. jūnija līdz 16. jūnijam ar dalībniekiem no 17 valstīm, noslēdzot Latvijas Simtgades svinību ciklu Eiropā.

PBLA KF ir arī uzdevums atbalstīt projektus jaunatnei un izglītībā. 2019.g. atbalstu saņēma skautu un gaidu 12. lielā nometne Solījums, Ņujorkas štatā ASV no 11. līdz 17. augustam.

Ieva Reine, Ziemeļvalstu diasporas izglītības un kultūras grupas vadītāja, vada plašu un ļoti vērtīgu projektu Latviešu valodas tālmācība pasaulē.

PBLA KF atbalsta muzeja Latvieši pasaulē rīkoto izstādi Nyet, nyet, Soviet! par latviešu pretpadomju demonstrācijām trimdā. Izstāde stāsta par demonstrāciju organizēšanu, piedalīšanos un pārdzīvojumiem no dalībnieku skatupunkta un par visnozīmīgākajām demonstrācijām, izmantojot priekšmetus, fotogrāfijas, tekstus un multimediju interviju fragmentus.

Ne visi projekti ir tik liela apmēra kā Dziesmu svētki, bet tomēr ļoti vērtīgi. Dejā PBLA KF atbalsta Ziemeļamerikas latviešu tautas deju horeogrāfiju digitālu krātuvi, bet mūzikā Andreja Jansona CD ar 5 ārpus Latvijas komponētiem skaņdarbiem un monogrāfiju Latvijas mūzika renesansē, literatūrā TV raidījums Literatūra Amerikā. Par mūsu sabiedrību ārpus Latvijas režisore Ieva Ozoliņa turpinās agrāk atbalstīto projektu Latviešu Dzīvesstāsti Francijā, un Latviešu organizācija Vašingtonā (LOV) gatavos vēsturisku dokumentu par Latviju Latvija simt gados, ko varētu izmantot kā papildus materiālu latviešu skolās, kā arī saglabāt liecību par to, kā Latvijas simtgadi atzīmēja latviešu kopiena Vašingtonā DC.

Laikraksts Laiks svin savu 70 gada jubileju un atzīmēs arī redaktoru Helmāru Rudzīti. Kā raksta redaktore Ligita Kovtuna: „Tā kā it visās mītnes zemēs notiek aktīvas sabiedriskās rosības ar mērķi stiprināt latviešu kopību ārpus Latvijas, kopt latviešu valodu un tautas tradīcijas, medijiem, ko drukātā avīzē „Laiks“ un digitālā formā „Brīvā Latvija“ lasa latvieši ārzemēs, ir uzdevums būt par vienojušu saikni.“

PBLA Kultūras fonds priecājas par visiem projektiem un novēl visiem rīkotājiem labas sekmes tos īstenot.

Juris Ķeniņš,
PBLA Kultūras fonda Valdes priekšsēdis



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com