Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ukrainas galvaspilsētā uzbūvēts Latvijas skvērs

Skvēra pamatakcents ir stēla „Austras koks“

Laikraksts Latvietis Nr. 564, 2019. g. 31. okt.
Latvijas vēstniecība Ukrainā -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Latvijas skvēra atklāšana. FOTO Latvijas vēstniecība Ukrainā.

Runā LR ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. FOTO Latvijas vēstniecība Ukrainā.

Skvēra atklāšanā dejo Ukrainas latviešu deju kolektīvs „Kastaņi“. FOTO Latvijas vēstniecība Ukrainā.

2019. gada 7. oktobrī notika Latvijas skvēra Kijevā svinīgā atklāšanas ceremonija. Latvijas skvērs ierīkots ar Latvijas Republikas vēstniecības Ukrainā un Kijevas pilsētas Pečerskas rajona valsts administrācijas atbalstu, godinot Latvijas Republikas pasludināšanas simtgadi un apliecinot Ukrainas un Latvijas draudzīgās attiecības. Labiekārtošanas darbi tika veikti par Latvijas un Ukrainas uzņēmēju un privātpersonu saziedotajiem līdzekļiem, kā arī ar Latvijas Ārlietu ministrijas un Latvijas Nacionālajā botāniska dārza atbalstu.

Atklāšanā piedalījās Latvijas Republikas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Ukrainas ārlietu ministrs Vadims Pristaiko, Kijevas mērs Vitālijs Kļičko, Latvijas vēstnieks Ukrainā Juris Poikāns un projekta autors Aleksis Babuškins. Pilsētas vadība ļoti augstu novērtēja to darbu, kas tika veikts šajā teritorijā un apsolījusi uzturēt skvēru atbilstoši labā stāvoklī.

Pasākumu apmeklēja aptuveni 80 viesu – pilsētas vadības pārstāvji, diplomāti, sponsori, kopiena un citi projekta atbalstītāji. Par Latvijas skvēra izveidošanu tika atspoguļota informācija vairākos medijos: Latvijas Televīzijā, LTV1, Latvijas Radio, žurnālā IR, Ukrainas televīzijas kanālos 1+1, Ukraina, Kyiv, kā arī daudzos Ukraiņu interneta resursos un sociālos tiklos. Pasākuma laikā ar deju kolāžu Saved tos mājās pie Daugavas krastiem uzstājas Ukrainas latviešu deju kolektīvs Kastaņi.

Latvijas skvērs atrodas Kijevas centrā, Pečerskas rajonā, pārsimt metru attālumā no Latvijas vēstniecības. Iepriekš skvērā bija piemineklis padomju funkcionāram A. Ivanovam. Kad Kijevas varas iestādes to novāca, palika sarkana granīta postaments un pamats. Latvijas vēstniecība ierosināja pārveidot un pārdēvēt šo teritoriju par Latvijas skvēru, un Kijevas pilsētas administrācija atbalstīja priekšlikumu.

Latvijas skvēra labiekārtošanas projekts ir arhitektu biroja ArchUnion (vadītājs – latvietis Aleksis Babuškins) labdarības iniciatīva. Arhitektu grupa izstrādājusi šo projektu, konceptuāli par paraugu ņemot Vecrīgai raksturīgu bruģi un izmantojot vienkāršus, dabīgus materiālus, kas ietverti lakoniskā, nepretenciozā formā – baltiešu stilā.

Skvēra pamatakcents ir stēla Austras koks. Līdzās dziļi simboliskajai nozīmei stēla veic arī praktisku – apgaismes funkciju. Skvēra teritorijas kapitālremonta laikā tika demontēta visa agrākā cietā seguma virsma un apmales, ieklāts jauns, dabīgs segums un ierīkotas apmales. Visi parka soliņi šeit nomainīti pret atbilstoša dizaina augstas kvalitātes soliņiem. Veikta arī teritorijas apzaļumošana – ierīkots kvalitatīvs zāliens un puķu dobes, kā arī automatizēta laistīšanas sistēma. Teritorijas un zaļās zonas labiekārtošana vairo šīs vietas ainaviskumu.

Latvijas vēstniecība Ukrainā
10.10.2019.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com