Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Lasītājas vēstule

No Latviešu Ciema

Laikraksts Latvietis Nr. 563, 2019. g. 24. okt.
Selga Pešudova -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Melburnas Latviešu ciems. FOTO Selga Pešudova.

Latviešu ciema baznīca. FOTO Selga Pešudova.

LatviesuCiems

Ir jau labs laiks pagājis kopš ierados uz dzīvi Melburnas Ciemā. Atzīstos, ka no sākuma negribēju nākt uz Melburnu, bet ģimene mani pierunāja, un es to nenožēloju. Tagad gribu tuvāk pastāstīt, ko es te atradu. Latviešu Ciems Melburnā sastāv no savrupmājām un liela aprūpes nama.

Vienā ceļa pusē ir mums savas mājas, kur latviešu vecākajai paaudzei ir iespēja dzīvot neatkarīgu dzīvi latviskā vidē. Otrā ceļa pusē ir vēl 7 mājas, bet galvenā lieta ir mūsu Aprūpes nams, kur pieejama profesionāla 24 stundu kvalificēta aprūpe. Tā puse ir drusku augstāk, un tādēļ sakām, ka ejam augšā.

Bet tur augšā nav tikai aprūpe, bet daudz kas cits. Kad iebrauc, tad redzami karogu masti kuros 18. novembrī uzvelk Latvijas un Austrālijas karogus.

Pie galvenās ieejas ir birojs, pieņemšanas lietas un durvis, kas attaisāmas tikai no iekšpuses un uz āru visām durvīm jālieto zināmi numuri, lai tās atvērtu. Tas ir, lai nodrošinātu iedzīvotājus. Dažiem no mums tie numuri zināmi. No galvenās ieejas ved vairāki nozarojumi. Šos koridorus sauc Latvijas novadu vārdos, jo šī ir mūsu Mazā Latvija. Dārzā aug stalti bērzi, kupli ozoli un puķes – rozes, margrietiņas un jasmīni.

Ir istabiņas 3 nodaļās. Ir noslēgtā daļa, ko nosauc par Vidzemi; tur istabas tiem, kas vairs nespēj uztvert pasauli, t.i., dementia unit. Tur neesmu nevienu apciemojusi, bet zinu, ka tur sanākšanai ir istaba ar televizoru un notiek sadziedāšanās, kā arī ir savs dārziņš. Tad ir Kurzeme un Zemgale, kur istabas tiem, kam vajag palīdzību tikt galā ar ikdienas lietām, mazāk vai vairāk. Starp tām ir pāris istabas, ko izlieto ļaudis speciālos gadījumos, piemēram, pēc operācijas uz īsu laiku. Latgalē atrodas lielākas istabas tiem, kas nesen uzdevuši patstāvīgu dzīvi un šeit piedalās visos sarīkojumos.

Protams, te ir virtuve, kur galvenais pavārs ir latvietis, un tā iemītnieki dabū garšīgas, latviskas pusdienas, jo katram latvietim ir ļoti svarīgi garšīgi paēst.

Mēs no Apakšas varam arī baudīt tās, tikai jāpiesakās. Ir divas ēdamistabas un sanākšanas istaba, kur atrodas televizors, un notiek kopīgas nodarbības istabiņu iemītniekiem.

Es jau iepriekš pazinu Lielo zāli, jo tur notika novusa turnīri katru gadu. Tagad esmu tur baudījusi visādus koncertus un sarīkojumus. Akustika ir ļoti laba un tādēļ vairāki koncerti šeit notiek, un ierodas ļaudis no visām Melburnas malām. Katru mēnesi te arī notiek senioru saieti, kad arī sabrauc ļaudis no ārpuses. Izrāde Kabarē de Rīga mūs šeit iepriecināja, nesen Daugavas skola sniedza ģimenes dienas svētkus un bija Jāņu dienas svinības. Tur notiek visādas viesības un, proti, bērēm sanākšanas. Te blakus atrodas maza baznīca, kas pieejama visiem katrā laikā. Tur laiku pa laikam notiek bēres, un dievkalpojumi notiek divas reizes mēnesī.

Tagad būtu jāpastāsta par mūsu dzīvi savās mājās Ciema pagalmā, bet jau raksts palicis par garu; būs jāturpina nākamā rakstā.

Selga Pešudova
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com