Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Neviens nav pasargāts...

Laikraksts Latvietis Nr. 563, 2019. g. 24. okt.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Šajā laikraksta numurā ir lasītājas vēstule no Latviešu ciema Melburnā.

Latviešu ciems ir patiešām labs veids, kā turēt latviešus kopā arī vecumdienās. Parasti jaunie iemītnieki vispirms, kamēr vēl ir spēks patstāvīgi dzīvot, pārceļas no savām privātmājām uz atsevišķām mājām Ciemā. Tajās var pēc izvēles pats gatavot ēdienus, vai doties uz Ciema ēdamzāli, vai arī aiziet iegādāties maltīti un nest mājās ar to mieloties. Bez tam ir trauksmes poga, lai varētu izsaukt neatliekamo palīdzību jebkurā brīdī.

Kad spēki sāk izsīkt, tad var pārcelties uz atsevišķām istabiņām aprūpes namā. Tur rūpējas par visām iemītnieku vajadzībām.

Bet Latviešu ciemam ir arī sava tumšā daļa. Kā minēts lasītājas vēstulē, gaitenī ar daiļo Vidzemes nosaukumu atrodas Demences nodaļa. Vēstules rakstītāja neesot tur nevienu apciemojusi, toties es to esmu darījis.

Tā kā dzīvoju pārsvarā Latvijā, tad man pazīstamos cilvēkus Austrālijā es satieku retāk un neredzu, kā cilvēku lēnām no vienas dienas uz nākamo pārņem šī briesmīgā slimība. Apciemojot Demences nodaļu, es tur ieraudzīju vairākus man pazīstamus cilvēkus.

Godīgi sakot, tas bija šoks, redzēt cilvēkus, kurus es pazinu viņu spēka gados, kad tie aktīvi piedalījās latviešu sabiedrībā un pat to virzīja, kuri bija tagad pārvērtušies par... nezinu, kā to labāk aprakstīt. Viņi vienkārši vairs nebija klāt. Kaut kas viņos ir pazudis. Vairs nepazīst citus cilvēkus, un bieži ir fiziski spēcīgi, bet tomēr nav spējīgi paši sevi barot.

Man šīs lielās maiņas radīja satricinājumu, bet īstā dzīvē maiņas notiek pakāpeniski. Interneta mājas lapā arsts.lv* ir aprakstītas vairākas demences pakāpes, piebilstot, ka „parasti no demences pirmajām pazīmēm līdz vēlīnām stadijām paiet septiņi gadi“. Starp pirmajām pazīmēm tur tiek minēts: „Pastāvīga viegla aizmāršība; notikumu daļēja atminēšanās; „labdabīga“ aizmāršība“, kā arī: „Pilnībā orientēts, izņemot vieglas grūtības ar attiecībām laikā“ un „Vieglas grūtības, risinot uzdevumus, analoģijas, atšķirības“.

Tas, ka neviens no mums nav pasargāts no šīs slimības, ir konstatējums, ka „pēc 60 gadu vecuma sasniegšanas demences izplatība vecuma grupā dubultojas ik pēc aptuveni pieciem gadiem“. Tabulā norādīts, ka 23,6% no 85+ vecuma grupas sirgst ar demenci.

Ir patiess prieks redzēt, kā Latviešu ciema darbinieki ļoti rūpējas arī par demences slimniekiem, un tie nav atrauti no latviešu sabiedrības. Ļoti liels paldies visiem Ciema darbiniekiem!

GN

2019. g. 24. oktobrī

* http://arsts.lv/jaunumi/matiss-pudans-demences-sindroms-jedziens-diagnostika-un-stadijas



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com