Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Imanta Tillera darbi atkal Sidnejā

Divas izstādes, kurās „daudz ko redzēt un daudz par ko pārdomāt“

Laikraksts Latvietis Nr. 557, 2019. g. 12. sept.
Ojārs Greste -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Imants Tillers pie sava darba „A Solid Mandala“, 2016, akrils, guašs uz 54 audeklu plāksnēm, 229x213cm. FOTO Ojārs Greste.

Imants Tillers „Nature Speaks: GS“ (Daba runā: GS), 2019. Sintētiska polimera krāsa, guašs uz 16 audeklu plāksnēm, nr. 108272-108287. 101×141,5cm. FOTO Ojārs Greste.

Imanta Tillera personalizstāde Ceļš pats (The Path Itself) Roslyn Oxley Gallery, 8 Soudan Lane, Paddington; līdz 2019. gada 28. septembrim, no otrdien līdz piektdienai – plkst. 10 – 18, sestdien – plkst. 11 – 18.

Imanta Tillera instalācija Jauna pasaule ceļas (A New World Arises) Jaundienvidvelsas Mākslas galerijā, Sidnejā (Art Gallery of NSW); līdz 2020. gada 16. februārim.

Imanta Tillera personālizstāde Roslyn Oxley galerijā ir pirmā pēc viņa lielās, retrospektīvās izstādes Latvijas Nacionāla mākslas muzejā, Rīgā 2018. gadā. Pašreizējās izstādes katalogā lasām, ka izstādes nosaukums ņemts no Budas citāta: „Tu nevari staigāt pa ceļu, pirms tu esi kļuvis ceļš pats“ (You cannot travel on the path, before you have become the path itself).

Visi darbi, izņemot divus, ir jauni un radīti šai izstādei. Tillers raksta: „Pēc Rīgas es domāju: ko tagad? Pēdējos 15 mēnešos esmu mēģinājis saprast, kas notika Rīgas izstādes posmā un manos turpmākajos ceļojumos pa dažādiem ceļiem, uz nekurieni – uz tālām vietām, kā Albukerki (Albuquerque), Santafē (Santa Fe), Taos Amerikā; uz Hamilton un Dunkeld Viktorijas pavalstī; uz Cēsīm, Siguldu un Tartu, Tallinu, Latvijā un Igaunijā. Es arī esmu centies destilēt nozīmīgāko no maniem piedzīvojumiem šajā laikā: prieku, līksmību, pateicību, pārsteigumu, Déjà vu, sagadīšanos, zaudējumu, bažas, smadzeņu mandeļveida kodola satraukumu (amygdala hijack), ievainojumus un iespējamu nāves gadījumu ģimenē. Upuris tam, kas ir tuvu. Bet šeit es arī pateicos (kā iekalts kādā senā akmenī Siriuskova (Sirius Cove)1 piekrastē): Tev neredzamam Dievam (TO THEE INVISIBLE GOD).

Šīs daudzās emocijas ir saskatāmas Tillera darbos gan vizuāli, gan arī daudzos pārklātos tekstos, kuri kopumā dod iespēju plašiem domu un jūtu lidojumiem. Man personīgi tas bija pievilcīgi, jo nesen atgriezos no divu mēneša ceļojuma Latvijā ar Sidnejas Latviešu teātri, un vēl joprojām pārdomāju notikušo: kādā ceļā esmu ceļojis, ko tas nozīmēja man un citiem, vai devu pilnībā, ko varēju... utt. Šajā kontekstā visi gleznu teksti man likās nozīmīgi. Vietās vārdi ir lasāmi kā pilnīgi teikumi, citur dažu vārdu frāzes, un vietām tikai atsevišķi vārdi, pārsvarā angliski, bet šur tur citās valodās. Katram skatītājam tie radīs pašam savas personīgās domu asociācijas.

Dažās gleznās parādās latviešu vārdi – Karosta, Jelgava, laime, rudens ainava, trimda, – kas ir saprotami tikai latviski runājošiem un tiem, kam ir ieskats latviešu vēsturē un kultūrā. Gleznā Daba runā GS it sevišķi ievērojami ir vārdi Zvaigžņu ceļā, kas izceļas ar to, ka tie ir citā stilā un krāsā nekā pārējie vārdi. Saprotot šos vārdus, tas pats par sevi jau rāda uz kaut ko sevišķu un dod lielāku nozīmi sarkanai spirālveida galaktikai, kas ir kā saule gleznas centrā. Un ja esi bijis 2018. gada Dziesmu svētku noslēguma koncertā Latvijā, kā skatītājs vai dziedātājs, tad zini, ka Zvaigžņu ceļā bija šī koncerta nosaukums. Ar šo atslēgu viss pārklātais teksts – sung into being (iedziedāts būtībā), every individual is the centre of a system of emanation (katrs indivīds ir centrs kādai emanācijas sistēmai), I am enough (es esmu pietiekams) – ir lasāms ar citu sapratni.

Ir interesanti arī tas, ka augšminētajā gleznā, kā arī vairākās citās, debesis ir gleznotas ar zig-zagu musturi. Tillers paskaidro2, ka šo musturi aizņēmies no aborigēnu māksliniekiem Kenija Viljamsa (Kenny Williams) Tjampitjinpa un Bobija Vesta (Bobby West) Tjupurulla, kuri darbojas Papunja (Papunya) ciematā Austrālijas Ziemeļu teritorijā. Tā kā aborigēnu māksla tagad ir iegājusi plašā pasaulē, visu var uzskatīt, kā daļu no aborigēnu Sapņošanas (Dreaming), ieskaitot Latviju, un tāpēc tur, kur ir debesis, Tillers tās gleznojis kā aborigēnu debesis.

Kopā ar izstādi galerijā ir skatāma dokumentālā filma par Tilleru – Iemests pasaulē, kas tika uzņemta, gatavojoties viņa 2018. gada izstādei Rīgā.

* * *

Tillera instalācija A New World Arises (Jauna pasaule ceļas) Jaundienvidvelsas Mākslas galerijā, Sidnejā ir daļa no plašākas izstādes, kas atzīmē mākslas mecenāta Džona Kaldora (John Kaldor) 50 gadu darbību, atbalstot publiskus mākslas projektus (Making Art Public: 50 Years of Kaldor Public Art Projects). Centrālā daļa Tillera instalācijai ir 132 paneļu lielumā glezna Wrapped Coast (Aptīts krasts), kas atdarina 1969. gada mākslinieka Kristo (Christo) instalāciju Sidnejā: Wrapped Coast – One Million Square Feet (Aptīts krasts – miljons kvadrātpēdu). Tillers tajā laikā bija 19 gadus vecs arhitektūras students universitātē un piedalījās kā viens no daudziem palīgiem Kristo projektā. Šī bija nozīmīga pieredze Tilleram, jo tā palīdzēja viņam atklāt starptautisko jauno avangardu un uzsāka viņa mākslinieka ceļu. Kā citos Tillera darbos, arī šī glezna ir pārklāta ar daudz tekstu. Instalācijas katalogā šis teksts ir parādīts atsevišķi, bez grafiskās daļas. No tā var secināt kaut ko par to, kas Tilleram ir nozīmīgs.

Tillera gleznai katrā pusē ir kaudzes ar audeklu plāksnēm – apgleznotām un arī neapgleznotām. Šīs plākšņu kaudzes var salikt 31 citā gleznā, kuras ir skatāmas tīmekļa vietnē: https://www.imantstillers.com/2019-a-new-world-rises

Abās izstādēs – gan Roslyn Oxley Galerijā, gan arī Jaundienvidvelsas Mākslas galerijā ir daudz ko redzēt un par ko pārdomāt.

Ojārs Greste
Laikrakstam „Latvietis“

1 Sirius Cove ir pludmale Sidnejas ostā, kur Tilleram bija pirmā mākslinieka studija, un kur viņš sāka savu šo atpazīstamo sistēmu – gleznot uz audekla plāksnēm.

2 Imanta Tillera instalācijas „Jauna pasaule ceļas“ katalogs.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com