Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ar vienu reizi ir par maz

Astras un Imanta Kronīšu pieredzētais Uzlecošās saules zemē – Japānā

Laikraksts Latvietis Nr. 553, 2019. g. 10. aug.
I.V. -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sestdienas, 27. jūlija, saulainā pēcpusdienā Adelaides vanagmājā bija pulcējies prāvs skaits pašmāju ļaužu, kurus vienoja interese par Astras un Imanta Kronīšu pieredzēto Uzlecošās saules zemē – Japānā. Jāsaka, ka arī adelaidiešus sestdienā apspīdēja tā pati saulīte, kas Japānu.

Japāna daudziem pazīstama kā ilgdzīvotāju zeme – ar kimono, geišām, tējas ceremonijām, cīņas sportiem, Fudzi kalna balto cepuri, populārām elektroniskām ierīcēm, automašīnām... utt. Tas ir ļoti virspusēji. Nav pat vienā ceļojumā iespējams pamatīgi iepazīt šo savdabīgo zemi; jābrauc vairākkārt, vai arī jāpārceļas tur uz dzīvi. Tas ir iespējams, jo laukos ēkas paliek tukšas, un valdība tās piedāvā par brīvu, lai tikai būtu apdzīvotas un nesabruktu. Tikai ļoti rūpīgi tiek izvērtēti kandidāti; gadā tikai kādi 35 iegūst rezidenta statusu.

Japāņu leģenda vēsta: „Kad dievi Idzanagi un Idzanami pa varavīksni nokāpa no debesīm, lai izceltu cieto zemi no dzelmes, Idzanagi trieca savu šķēpu līdz pašam līdzenā ūdens klajuma dibenam. No trieciena gar šķēpu noritēja pilienu krelles, kas izveidoja salu ķēdi. Savukārt, kalni ir pakāpe starp debesīm un zemi, svēta vieta, kur no debesīm nokāpj dievi un kur mājo mirušo senču dvēseles.“

Astra bija sagatavojusi izcili interesantu, plašu un bagātīgu stāstījumu, ko papildināja daudzie foto uzņēmumi. Vai daudzi zināja, ka Japāna sastāv no 6852 salām, no kurām četras lielākās ir Hokaido, Honsju, Sikoku un Kjusju? Salas ir kalnainas un mežiem klātas. Valsti apskalo Klusais okeāns un Japānas jūra. Pavasaros visus priecē fantastiskie sakuras ziedi. Valsts, kurai nav citas līdzīgas. Te dzīvo septītā lielākā pasaules tauta. Japāna ir mononacionāla valsts, kurā 99% iedzīvotāju ir japāņi. Uz vienas no Japānas salu grupas salām ir akmens ar apmēram tādu uzrakstu: „Ja tev ir 45, tev vēl ir bērnība; ja tev ir 65, tev ir briedums, bet ja tev ir 85 gadi – tu pa īstam sāc dzīvot.“ Japāņu dzīves filozofiju un dzīvesveidu caurstrāvo darbīgums un iekšējs miers, pieticība un iekšējā saskaņa, lai gan Japānu gadā piemeklē ap 1500 zemestrīču.

Ceļojuma maršruts bija pamatīgi izpētīts un izplānots: gan lidošana, gan braukšana ar auto apkārt Hokaido salai, gan braucieni ar velosipēdiem, gan ar kuģīti, gan pārgājieni. Oktobris ir krāšņākais rudens mēnesis, lai baudītu dabas krāšņumu un vienreizību. Tik piesātinātas ceļojuma dienas ne visi varētu izturēt, tas pa spēkam tikai ar jaunības eliksīru bagātiem. Visu redzēto iemūžinātie attēli priecēja arī mūs; jutāmies gandrīz vai paši bijuši šajā ceļojumā.

Nakšņot japāņu stila viesnīcā arī ir piedzīvojums. Ienākot viesnīcā, jānovelk apavi un jāuzvelk piedāvātās čības, kuras jānovelk, ieejot savā istabā, kas izklāta ar tatami salmu pinumiem; telpa nav apgrūtināta ar mēbelēm, gulēšana ir uz grīdas izklātiem matračiem. Vienkārši...

Japāņi izvairās no skaidras atbildes vai nē, bet tā vietā laipni smaida. Ja eiropietis teic japānim uz tikšanos, tad japāņa atbilde būs šokējoša eiropietim – es par to padomāšu vai ja būs iespējams.

Pēc stāstījuma baudījām vanadžu gatavoto jasmīnu tēju ar cepumiem, Astras gatavoto suši ar pikantām piedevām. Visi varēja ne tikai apskatīt, bet arī aptaustīt bagātīgo ceļojuma lietisko pierādījumu (suvenīru) klāstu.

Paldies sparīgajiem ceļotājiem par dalīšanos ar iespaidiem!

I. V.
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com