Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Ieradumi

Laikraksts Latvietis Nr. 550, 2019. g. 17. jūlijā
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Šodien, 17. jūlijā, pirms tieši pieciem gadiem, Krievijas armijas Pretgaisa aizsardzības spēku 53. Kurskas brigādei piederošā zenītraķešu sistēma BUK notrieca Malaysia Airlines reisa 17 Boeing 777-200ER lidmašīnu, nogalinot visus tajā atrodošos 298 cilvēkus.

Lidmašīna lidoja no Amsterdamas uz Kualalumpūru Malaizijā. Starp nogalinātiem bija 193 Nīderlandes pilsoņi un 27 Austrālijas pilsoņi. Lidmašīnas notriekšana notika Ukrainas gaisa telpā, bet raķete tika palaista no teritorijas, kuru kontrolēja prokrieviskie nemiernieki kopā ar spēkiem no pašas Krievijas.

Protams, Krievija un separātisti stingri noliedza jebkādu atbildību par pasažieru lidmašīnas notriekšanu. Krievija pat uzražoja dažādas viltus ziņas, cenšoties pierādīt, ka paši ukraiņi ir vainīgi pie notikušā.

Kopīgā Nīderlandes, Beļģijas, Ukrainas, Austrālijas un Malaizijas izmeklēšanas komanda izvērtēja 5 miljardu interneta lapas, intervēja 200 lieciniekus, savāca pusmiljons fotogrāfijas un video ierakstus un analizēja 150 000 pārtvertas telefona sarunas. Secinājums par Krievijas un krievu separātistu vainu bija skaidrs.

Jaunākās ziņas šajā sakarā ir paziņojums pirms mēneša, 19. jūnijā, ka Nīderlandes prokuratūra ir nosaukusi četrus aizdomās turētos par slepkavību saistībā ar MH17 notriekšanu. Kā ziņo LSM.lv, tie ir atvaļinātais Krievijas armijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes virsnieks Sergejs Dubinskis, Krievijas gaisa desanta spēku rezerves apakšpulkvedis Oļegs Pulatovs, pašpasludinātās Donbasa Tautas Republikas (DTR) aizsardzības ministrs, Krievijas pilsonis Igors Strelkovs un Ukrainas pilsonis, DTR izlūkošanas nodaļas komandieris Leonīds Harčenko.

Visiem četriem tiks nosūtīti starptautiskie aresta orderi, bet reāla iespēja viņus tiesāt ir minimāla, jo Krievija neizdod savus pilsoņus tiesāšanai citā valstī.

Kādu 31 gadu pirms MH17 notriekšanas, 1983. gada 1. septembrī PSRS iznīcinātājs notrieca Korean Air Lines pasažieru reisu 007, nogalinot 269 cilvēks, tostarp 4 austrāliešus.

Vēl agrāk, dažas dienas pirms Igaunijas okupācijas 1940. gada 17. jūnijā, īstenojot PSRS blokādi, tās bumbvedēji 14. jūnijā notrieca Somijas aviokompānijas Aero OY Junkers Ju52 pasažieru lidmašīnu, kura bija ceļa no Tallinas uz Helsinkiem. Tika nogalināti visi lidmašīnā esošie 9 cilvēki, to starpā ASV diplomātu un divus Francijas diplomātiskos kurjerus.

Daži ieradumi nemainās.

GN
2019. gada 17. jūlijā



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com