Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kultūras dienas Melburnā

Intervija ar Karinu Padomu

Laikraksts Latvietis Nr. 105, 2010. g. 25. aug.
-


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL53KDH400

AL53KD1

Karina Padoma.

AL53KD2

AL53KD Noslēguma balles rīkotāja Karina Padoma dejo ar laikraksta „Latvietis“ redaktoru Gunāru Nāgelu Daugavas skolas ballē pirms dažiem gadiem. FOTO Ervīns Nāgels.

Austrālijas Latviešu 53. Kultūras dienu Noslēguma balles rīkotāja Karina Padoma viesojās laikraksta „Latvietis“ redakcijā 13. augustā, kur viņu intervēja Ilze Nāgela.

Ilze Nāgela : Karina, esi sveicināta laikraksta Latvietis redakcijā!

Melburnieši un, es domāju, arī ļoti liela daļa Austrālijas latvieši gatavojas uz šī gada lielākajiem latviešu kultūras svētkiem Austrālijā – Kultūras dienām, kuras, kā zināms, notiks jau pavisam drīz – šī gada nogalē Melburnā. Laikrakstā Latvietis jau publicētas, kā arī skanējušas latviešu radio stundās gan 3ZZZ, gan SBS intervijas ar Austrālijas Latviešu 53. Kultūras dienu rīcības komitejas priekšsēdi Anitu Andersoni, ar jauniešu pārstāvi Kultūras dienās – Jānu Andersoni, ar kopkora koncerta organizētāju un vadītāju Jolantu Lārmani un tautas deju sarīkojuma vadītāju Kalvi Jaunalksni.

Tagad es ļoti labprāt Tev uzdošu dažus jautājumus, jo Tev šajās Kultūras dienās uzticēta milzum liela atbildība – Vecgada balle – Jaunā gada sagaidīšanas balle. Kas gan būtu Kultūras dienas bez balles? Tai arvien ir daudz gaidītāju, tiek domāts par jauniem tērpiem utt. ...un interese par balli, ar kuru noslēdzas Kultūras dienas, arvien ir liela. Lūdzu Tevi pastāstīt mūsu lasītājiem par Tev uzticētajiem pienākumiem!

Karina Padoma: Pirmkārt, bija jāizvēlas balles telpa. Atrast vietu, kas būtu piemērota gan dalībnieku skaitam, gan cenā, nebija viegli. Kā izejas punktu apsvērām iespēju izmantot Latviešu namu. Iepriekšējā KD balle Sidnejā un JD (Jaunatnes dienu) balle Adelaidē notika Latviešu namos, un ļoti jauki ir pavadīt vakaru savās mājās. Bet Melburnas nams nav pietiekoši liels mūsu vajadzībām, un tā bija jādomā par citām iespējām. Apskatījāmies vairākas telpas gan pilsētas centrā, gan priekšpilsētās, to starpā arī iepriekšējās KD balles telpas. Vairākas bija pievilcīgas, bet šķērslis visbiežāk bija cena, un ņemot vērā, ka balle notiek Vecgada vakarā, cenas līdz ar to automātiski bija apmēram par 20% augstākas nekā citā laikā. Otrkārt, bija jāizvēlas balles tēma. Gribēju, lai ballei būtu vienojoša tēma, un pēc garām diskusijām un prāta vētrām inspirācija radās rīkot Salsa balli. Salsa ir dienvidamerikas mūzikas žanrs: jautrs un krāsains, dodot ballei arī līdzīgu noskaņojumu. No šīs tēmas tad bija jāsāk domāt par mūziku, dekorācijām utt.

I.N.: Balle ir sarīkojums, kura organizēšanā Tev droši vien ir daudz palīgu. Ko vari pastāstīt par savu palīgu saimi?

K.P.: Sastrādājos cieši ar KD rīcības komitejas priekšsēdi Anitu Andersoni, izmeklējot balles telpas un mūziku, kā arī ar Andu Banikosu sakarā ar dekorācijām. Zinu, ka pie zāles dekorēšanas un daudziem darbiņiem balles dienā varēšu paļauties uz ģimeni un dažiem tuviem draugiem.

I.N.: Arvien jau tā ir, ka droši vien būs dažas lietas balles norisē, kas paliks kā pārsteigums publikai līdz pašam pēdējam mirklim, bet par ko Tu vēlētos jau tagad kaut ko minēt? Kas būs savādāk šajā KD ballē nekā ierasts līdz šim?

K.P.: Vakars būs vienkārši izcils! Sevišķa būs mūsu balles kapela Tango Sin Quinto un Ints Teterovskis, Dziesmu svētku virsdiriģents, kurus esam aicinājuši no Latvijas. Anitai nupat Latvijā bija kopīga tikšanās ar Tango Sin Quinto un Intu, un viņi ir izstrādājuši ļoti interesantu vakara norisi, kurā būs iepīta ne vien dejošana, bet arī dziedāšana un dažādi priekšnesumi. Varbūt lasītāji nezin, ka Ints Teterovskis ir ne vien izcils un aizraujošs diriģents, bet arī spīdošs dejotājs ar augstiem panākumiem Latvijas TV konkursā Dejo ar zvaigznēm! Šis veidojas par patiešām neaizmirstamu Vecgada vakaru. Vakara norisē ceram, ka arī dzirdēsim mūsu pašu vietējās dziedātājas, uzstājoties kopā ar Tango Sin Quinto.

I.N.: Daļēji Tu jau atbildēji un manu nākošo jautājumu par balles tēmu. Kā Tev radās šāda ideja? Un kāda būs balles norise? Polonēze, vakariņas pie klātiem galdiem un...?

K.P.: Kā jau minēju, balles tēma radās pēc daudz gudrošanas, un ceru, ka tā patiks arī balles viesiem. Balles viesus sagaidīs ar burbuļojošiem atspirdzinājumiem un uzkodām balles zāles priekštelpā, pēc kura viesi tiks aicināti sēsties pie galdiem lielajā balles zālē. Sekos divu kursu vakariņas, kafija un saldumi. Atspirdzinājumi būs bez ierobežojuma, un balles viesi varēs baudīt pilnu apkalpošanu.

I.N.: Bet ko darīt tiem, kas nemāk salsas dejas soļus? Vai dejosim arī citas dejas?

K.P.: Mūsu muzikanti ir ļoti vispusīgi un spēj spēlēt visvisādu deju mūziku. Balles caurvijošā tēma ir gan salsa mūzika, bet iespēja būs izdejoties arī rokenrolu, valšus un, kā kapelas nosaukums liecina, smeldzīgo tango. Balles apmeklētāji var būt droši, ka varēs izdejoties, vai prot salsu vai nē! Bet tie, kas vēlēsies paši apgūt salsas ritmu, ir mīļi aicināti piedalīties salsa stundās, kuras notiks Latviešu namā novembrī. Par to mēs ziņosim tuvāk tam laika.

I.N.: Un vēl jautājums par dzīvo mūziku; tātad tie būs mūziķi no Latvijas? Vai vari tuvāk pastāstīt par viņiem?

K.P.: Ansamblis Tango Sin Quinto ir muzicējis uz lielajām svētku skatuvēm Latvijā – Rīgā, Jūrmalā, Ventspilī un neskaitāmās ballītēs. Katrs ansambļa mūziķis ir ar akadēmisku mūzikas izglītību, un līdz ar to priekšnesuma kvalitāte ir izcilā līmenī. Vijoles, akordeona, klavieru un kontrabasa kopspēle veido smeldzīgu skanējumu, kas atgādina Argentīnas, Spānijas un Francijas mūziku. Pamatrepertuārā viņiem ir instrumentāla mūzika, kurā dominē tango, bet viņi arī spēlē kabarē stila mūziku. Kabarē koncertprogrammā klausāmas populāras E. Piafas, R. Paula u.c. komponistu dziesmas. Romāns Vendiņš, kapelas taustiņinstrumentālists, skaitās Latvijas labākais rokenrolists, un man stāsta, ka viņam izcili sanākot, atdarināt Elvisu Presliju!

Mūsu ballei viņi pielāgos savu mūzikas stilu salsa ritmam, un līdz ar to, citu mūzikas žanru starpā, ir gaidāmas arī latviešu dziesmas salsa mērcē. Mēs esam droši, ka ikviens balles apmeklētājs atradīs kaut ko, kas ir tuvs viņa sirdij. Būs visām gaumēm. Un te es vēlētos minēt par vienu jautājumu – vienu jaunu ideju, kuru ceram izmēģināt, proti, iesaistīt KD apmeklētājus balles mūzikas izvēlē. Mums ir prātā tuvākajā laikā izveidot dziesmu aptauju un dot KD viesiem iespēju izteikties par savām vismīļākajām dziesmām, pie kurām viņi vēlētos ballē dejot, un tā mēs, kopā ar TSQ, papildināsim balles repertuāru. Par to mēs arī ziņosim caur laikrakstiem, radio un mājas lapu.

I.N.: Un visbeidzot esam nonākuši līdz jautājumam, kur tad notiks Vecgada un Jaunā gada sagaidīšanas balle? Kādi bija tie iemesli, kādēļ izvēlējies balli rīkot tieši šai vietā/namā Tu jau minēji. Cik lielu skaitu cilvēku šīs telpas var uzņemt? Cik būs viesu? Un vēl par satiksmi: ja nedodamies, piemēram, ar savu auto, kā nokļūt turp un atpakaļ pēc balles?

K.P.: KD noslēgumu balle notiks Leondā pie Jarras, Hotornā (Leonda by the Yarra, Hawthorn). Viesību nams atrodas skaistā vietā, netālu no pilsētas, Jarras upes krastā. Mašīnu novietošanai vietu netrūkst, un Leonda ir arī ļoti ērti pieejama ar tramvaju pa Riversdale ielu. vai Svona ielu (Swan St.). Vecgada vakarā Melburnā sabiedriskais transports darbosies līdz agrai rīta stundai un Vecgada vakarā to varēs izmantot bez maksas. Zālē kopumā var saiet ap 350-400 dalībnieku, un ceram redzēt to pilnu!

I.N.: Un tagad vēl viens praktiskas dabas jautājums. Cik maksās balles apmeklējums, un ko balles apmeklētājs saņems par šo cenu? Prieks un lustīga kompānija būs jau pati par sevi, vai ne?

K.P.: Jā, tā būs! Balles ieejas maksa būs $140. Cenu mēs nospraudām, cik iespējami zemu, tikai lai segtu izdevumus. Es atceros, ka pirms diviem gadiem, kad manai korporācijai tieši šajā pašā vietā bija balle, tā maksāja jau $125, un tas bija 2 gadus atpakaļ un nemaz nebija Vecgada vakarā. Un ja salīdzina ar Vecgada ballēm, kas ir bijušas mūsu pašu namos, ja pieskaita klāt izmaksu par līdz ņemamiem atspirdzinājumiem, tā starpība nemaz nav tik liela. Par tiem izdotajiem $140, balles dalībnieki baudīs skaistas telpas, pilnu apkalpošanu, gardas vakariņas un atspirdzinājumus visu vakaru, kā arī pirmklasīgu kapelu, un, kā jau Tu minēji, lustīgu kompāniju un jautru gaisotni!

I.N.: Ko darīt jaunajiem vecākiem: ļoti gribētos jautrā dejā sagaidīt Jauno gadu, bet kur atstāt mazuļus, ja nav omīte vai auklīte, kura paliek pie mazbērniem mājās?

K.P.: Te man būtu ierosinājums. Mēs labprāt sastādītu sarakstu ar iespējamām auklītēm no mūsu pašu vidus. Varbūt starp lasītājiem būtu cilvēki, kuri paši nedomā ballēties Vecgada vakarā, bet kuri labprāt pieskatītu bērniņus un reizē mazliet piepelnītos. Pie manis tad varētu griezties vecāki, kuri meklē auklīti, un es varētu iedot sarakstu, un tad tālāk, lai paši savstarpēji sarunā. Aicinu man piezvanīt; vislabāk vakaros, kad kāds parasti ir mājās. Mans tālrunis ir 98092721. Otra iespēja ir mudināt jaunu bērnu vecākus salikt galvas kopā, un iztaisīt vienā mājā silīti un kopīgi sarunāt kādu vecmāmiņu vai aukli.

I.N.: Un tagad jautājums, ko es uzdodu visiem jau līdz šim intervētajiem Kultūras dienu rīkotājiem – personīgs jautājums; Tu esi dzimusi un augusi Austrālijā, bet, kā lielākai daļai latviešu bērniem, arī Tev visa dzīve jau no bērnu dienām ir bijusi saistīta ar būšanu latviešu sabiedrībā: sestdienas skolas, bērnu un jauniešu pulciņi, vasaras saieti un, protams, Austrālijas Latviešu Kultūras dienas. Kādas ir Tavas pašas pirmās atmiņas par Austrālijas Latviešu Kultūras dienām?

K.P.: Pirmās KD piedalījos kā bērns tepat Melburnā, jo kā bērni netikām bieži vesti uz citām priekšpilsētām, kā tas notiek tagad. Atceros, ka padsmitgados piedalījos tautas dejās kopā Ritenītis, Ilgas Bekas (Beck) vadībā, un man jāatzīstas, ka katrās KD manas kājas kustās līdz ar dejotājiem šajā sarīkojumā! Tā arī gaidu šogad Kultūras dienas un tautas deju sarīkojumu, kā arī visus citus KD sarīkojumus.

I.N.: Sirsnīgs paldies Tev, ka atnāci uz interviju un pastāstīji par gatavošanos KD ballei! Vēlu Tev spēku, enerģija, izturību un daudz atsaucīgu un čaklu palīgu, gatavojoties Austrālijas latviešus Kultūras dienu ballei! Lai tā mums visiem iznāk krāšņa, krāsaina un priecīga; lai varena izdodas!

K.P.: Paldies! Uzredzēšanos ballē!



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com