Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Lāčplēša dienas atcere Sidnejā

Referāta vietā „Dvēseļu putenis“

Laikraksts Latvietis Nr. 566, 2019. g. 15. nov.
Ilga Niradija -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DV

Daugavas Vanagi

Juris Krādziņš lasa fragmentu no romāna „Dvēseļu putenis“ FOTO Gundega Zariņa.

Lāčplēša dienas atcere, 11. novembris, ir gadskārtējs Sidnejas Daugavas vanagu sarīkojums. Šogad tas notika 2. novembrī DV namā, Benkstaunā (Bankstown). Gundega Zariņa, atklājot sarīkojumu, atgādināja šīs dienas lielo nozīmi latviešu tautai ceļā uz brīvību un neatkarīgu valsti. Viņa atcerējās 1979. gadu, kad vēl okupācijas laikā, ciemojoties Latvijā, 11. novembrī kapos varēja redzēt slepeni iedegtās svecītes pie bijušo valstsvīru kapiem. Šogad Daugavmalā pie pils mūra degs sveces, degs ugunskurs, notiks lāpu gājiens, būs armijas parāde. Tauta godinās savus brīvības cīnītājus.

Sarīkojuma viesis Juris Krādziņš referāta vietā bija izvēlējies nolasīt fragmentu no Aleksandra Grīna romāna Dvēseļu putenis. Pēkšņi no saulainās Sidnejas pēcpusdienas klausītāji domās tika pārcelti uz kara ugunīm apņemto Daugavas krastu Rīgā. Grīna tēlainie kauju apraksti visā to nežēlībā neļāva atslābt klausītāju uzmanībai. Klusībā bija jāapbrīno jaunie Cēsu skolnieku rotas cīnītāji, kas bija pievienojušies strēlnieku bataljonam. Tad pēkšņi lielgabali un kara troksnis apklusa. Sāka skanēt Rīgas baznīcu zvani. Bija 1919. gada 11. novembris. Rīga bija atbrīvota no Bermonta armijas iebrucējiem.

Nobeigumā Gundega pateicās Jurim Krādziņam par interesanto priekšnesumu. Neviens nevarēja paredzēt, ka Latvijas neatkarība nebūs ilgstoša un ka atkal būs jāpārdzīvo kara briesmas ar visām tās sekām.

Vēl jāpiemin Aleksandra Grīna traģiskais liktenis. 1941. gada 14. jūnijā viņu kopā ar citiem Latvijas armijas virsniekiem Litenes nometnē apcietināja. 24. jūnijā izsūtīja uz Krieviju, kur 25. decembrī Astrahaņas cietumā viņu nošāva. Aleksandrs Grīns bija tikai 46 gadu vecs.

Ilga Niradija
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com